Higiena w gastronomii

www.antonioland.pl

Indie nas pociągają. To taka egzotyczna przygoda życia.

Zobaczyć na ulicach miast stada krów. Mówi się, że w Indiach je się głównie owoce i warzywa.

TATERNIK Sklep Górski

Nieprawda. Możemy tu spotkać dania z baraniny i drobiu.

Jednakże miłośnicy potraw mięsnych muszą uważać, ponieważ mięso przechowywane jest często w skandalicznych warunkach! Restauracje są wszechobecne i nie ma problemu ze znalezieniem odpowiedniego miejsca, co nie oznacza, że jest one czyste. Nasze pojęcie higieny znacznie różni się od miejscowego.

Ze względu na ilość komarów i much, oraz brudu należy pamiętać, aby przed rozpoczęciem posiłku umyć dokładnie ręce. Bez obaw możemy zjeść thali.

Jest to tradycyjna potrawa, którą spotkamy w każdym regionie Indii. Na tacy poustawiane są małe kubeczki, w których mieszczą się różne produkty, takie jak kefir, soczewica, ziemniaki, warzywa, zupy, a obok mamy ryż.

Większość z turystów po kilku dniach ma problemy z żołądkiem i ogólnie z samopoczuciem. Wtedy należy jeść więcej produktów bogatych w białka oraz owoce, które są tanie i łatwo dostępne na bazarach.