www.polskajestnajwazniejsza.org odchudzanie poznań

Nie od dziś wiadomo, że to co jemy, wpływa na to jak się czujemy. Ale i na to jak wyglądamy.

Zdrowa, zbilansowana dieta z doborem odpowiednich składników poprawi stan skóry, nawilży ją i tym samym wygładzi zmarszczki. Podstawą diety wygładzającej zmarszczki są substancje, które pozbywają się z organizmu wolnych rodników.

Bo wolne rodniki odpowiadają za starzenie się skóry i powstają na skutek przede wszystkim nieodpowiedniego dbania o siebie. Opalanie bez kremów z filtrem, zła dieta, alkohol i nikotyna sprzyjają powstawaniu ich.

Są jednak składniki diety, które skutecznie pozwalają z nimi walczyć. Aby uchronić skórę przed wiotczeniem i przedwczesnym pojawianiem się zmarszczek, warto wzbogacić dietę o zielone warzywa.

Szpinak, brokuły i sałaty zawierają witaminę A, która utrzymuje odpowiednie nawilżenie skóry. Zaraz po nich kluczową rolę odgrywają czerwone warzywa i owoce.

Podobnie jak zielone – nie dopuszczają do nadmiernego rogowacenia naskórka. Pamiętajmy – talerz walki ze zmarszczkami powinien obfitować w kolory zielone i czerwone.