Chińska dieta źródłem równowagi

http://thea.pl/produkty/higiena-powiek/blephasteam

Mówi się, że jesteśmy tym, co jemy. Co to oznacza? Otóż przez wiele lat lekarze dietetycy opracowywali różnego rodzaju programy żywieniowe, które miały na celu pozbawić nas zbędnych kilogramów i tym samym sprawić, abyśmy poczuli się młodsi, piękniejsi i niestety niekoniecznie zdrowsi. Musimy pamiętać, że różnego rodzaju diety mogą spowodować spustoszenie w naszym ciele.

Warto zainteresować się medycyną naturalną, aby zrozumieć, co tak naprawdę jeść, by być pełnym zdrowej energii. Posiłek powinien łączyć w sobie pięć smaków, co odpowiednio stymuluje każdy z odpowiadających im narządów. Medycyna niekonwencjonalna zaczerpnęła wiele z mającej ponad 3000 lat medycyny chińskiej.

Mówi ona, że smak gorzki wiąże się bezpośrednio z sercem i stanowi element ognia. Kwaśny z wątrobą, ostry z płucami, słony z nerkami, a słodki ze śledzioną. Zdrowy posiłek musi łączyć w sobie każdy z tych smaków.

Sądzi się, że nie powinno się nadmiernie stymulować któregoś z tych narządów, jak i zaniedbywać, bo każda nierównowaga w relacjach organów wewnętrznych może w końcu doprowadzić do choroby.